Twee verkiezingsdebatten in één zaal

Trijntje Johanne pasfoto2zaterdag 17 maart 2018 08:35

,,Ik weet nu wel waar ik niet op stem”, zegt een man aan het einde van het Grote Verkiezingsdebat van Heerhugowaard. Hij wil niet met z’n naam in de krant, maar voor hem valt de HOP af.
Zoals bij elk verkiezingsdebat zitten er meer vaste volgers van de gemeenteraad in de grote zaal van Cool dan mensen voor wie het debat eigenlijk wordt gehouden. Burgemeester Bert Blase telt de vingers na afloop. Een twintigtal (van de paar honderd man in de zaal) zegt als kiezer zwevend naar de avond te zijn gekomen. Vijf geven aan dat ze nu weten wat ze stemmen gaan. Opmerkelijk is evenwel dat een livestream van het debat op Facebook gedurende de avond 850 keer werd bekeken.


Eigenlijk vonden er twee debatten tegelijk plaats: één in de zaal en één op de mobieltjes van het publiek. Daarop kon worden gestemd over stellingen en er konden vragen worden ingetikt die dan groot op een scherm verschenen. Elkaars stellingen ’liken’ kon ook. De populairste vragen werden beantwoord door de elf lijsttrekkers.


Reageren
Maar al snel begonnen mensen in de zaal online op elkaar te reageren, wat zo nu en dan leuker was om te volgen dan het debat zelf. In ieder geval leidde het een nogal af van het ander. Volgens griffier Liesbeth Schreiner moest de online-mogelijkheid om vragen te stellen drempelverlagend werken. ,,Het is nogal wat om met een microfoon voor een zaal te gaan staan.” Aan het aantal vragen te zien werkte de noviteit. De twee nieuwkomers -Maurice Bettink (Recht & Eerlijk) die inviel voor Piet Carnas en Yusuf Mermer (Partij voor Iedereen)- sneeuwden een beetje onder. De andere sprekers waren allemaal zittende politici, die duidelijk een informatievoorsprong hadden in de onderwerpen die werden besproken. ,,Ik had wel meer het woord willen krijgen”, aldus Bettink.


Twee lijsten
Mermer werd er (ook online) op aangevallen dat hij zowel lijsttrekker is in Alkmaar als in Heerhugowaard. ,,Kan dat eigenlijk wel?”, zo was de vraag. Het antwoord kwam snel...online: ’Omdat hij beloofd heeft om naar Heerhugowaard te verhuizen mag het’. Waarop Mermer toch even snel van de gelegenheid gebruik maakte om te zeggen dat hij nog een huis zoekt. Mermer herhaalde wel vier keer dat er een Ikea tussen Alkmaar en Heerhugowaard moet komen, maar de vraag is of Ikea dat al weet.


Opmerkelijk was ook dat er veel woorden werden vuil gemaakt aan het aantal evenementen in Heerhugowaard. Er moet meer geïnvesteerd worden in evenementen en in horeca, aldus een van de stellingen. Anders trekken de jongeren weg. Alleen de wenkbrauwen van Trijntje Johanne Visser van de ChristenUnie gingen daarbij omhoog. ,,We hebben net in de gemeenteraad een nieuw evenementenbeleid vastgesteld!” Maar dat verhinderde ook haar niet om uitgebreid op het onderwerp in te gaan. Evenementen zijn leuk, zo betoogde zij, maar ze geven ook veel overlast voor de omwonenden. Of de ChristenUnie wel eens feest viert, was meteen een vraag uit de zaal. ,,Jawel”, zei Visser onverstoorbaar. ,,Het is binnenkort Pasen.”

Artikel is een  overdruk uit Noordhollands Dagblad van 15 maart 2018.

« Terug

Reacties op 'Twee verkiezingsdebatten in één zaal'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.